Čas jsou peníze

Postavme proti sobě dvě známá, zdánlivě protichůdná, česká přísloví "Čas jsou peníze" a "Práce kvapná málo platná". Pokud se ale na ně podíváme trochu jiným úhlem pohledu, tak se naopak vzájemně doplňují. Pokud práci uspěcháte, budete jí věnovat málo času, bude Vás to v konečné fázi stát hodně peněz. I fáze návrhu, studie, projektu chce svůj čas. Kvalitní projektová příprava Vám pak při realizaci může naopak mnoho peněz ušetřit. Přesně to definoval arch. Aleš Brotánek cituji:

"Velká rizika vyplývají z urychlování projektů. Snažíme se klienty upozornit, že uvědomit si, co vlastně chtějí, poznat a pojmenovat své potřeby, vyžaduje čas. Studie je tím nejdůležitějším obdobím, přitom ji zdánlivě k ničemu nepotřebujete, stavební povolení na ni nedostanete. Ale když tuto fázi společně s klientem urychlíme a nedozrají všechny detaily, můžeme docházet k tomu, že se věci mění během výstavby, ale už v jiném finančním řádu. V projektu jde o desetitisíce, zatímco na stavbě o statisíce či miliony. Na počátku šetříte dny a později ztrácíte měsíce nebo i roky."

Zdroj: bydleni.idnes.cz/stavba-pasivniho-domu-drevostavba-dtc-/stavba.aspx?c=A150518_150211_stavba_web

Dejte si proto na projektovou fázi dostatek času. Vyhnete se nepříjemný dodatečným nákladům, se kterými jste ve svém rozpočtu vůbec nepočítali.

 

počítadlo.abz.cz